Ot & Sien de varkentjes

Onze Kunekune-varkentjes Ot en Sien zijn twee onafscheidelijke zusjes die in hun eigen wei lekker rond kunnen lopen en knorren. De dames genieten ook geregeld van een lekker modderbadje.

Varkens vinden het heerlijk in de modder. Dat doen ze om af te koelen. Varkens kunnen namelijk niet zweten. De modder beschermd ze ook tegen parasieten, teken en luizen.

Wat best wel leuk is: als Ot & Sien ’s morgens naar buiten gaan krijgen ze soms van de medewerkers een beloning. Om die te verdienen gaan ze dan opzitten met de voorpootjes los van de grond.

Wetenswaardigheden

Het Kunekune-varken is een iets groter minivarken afkomstig uit Nieuw Zeeland. Hun naam wordt uitgesproken als ‘koenie koenie’ in het Nederlands en staat voor ‘dik en rond’ in de Maori-taal.

Ze hebben een korte ingedrukte snuit en korte kwastjes (lelletjes) aan de onderkant (ongeveer 4 cm lang), dit is tevens een van de meest opvallende en onderscheidende kenmerken van de Kunekune. Hun poten zijn kort en hun lichaam kort en rond. De kleurenvariatie omvat: zwart, zwart en wit, wit, goudkleurig, bruin getaand en bruin.

Een mannetjesdier kan tot 100 kg wegen, vrouwtjesdieren +/- 50 kg.
Het zijn erg slimme dieren en daarom kun je ze ook van alles leren.