Poncho de ezel

Poncho dankt haar naam aan de vrijwilligers van stichting Poncho in Waalwijk.

Poncho staat in de wei met haar beste vriendin Maggie, de pony. Ze hebben samen vaak veel lol. Rennen achter elkaar aan en dulden liever geen andere viervoeters in de wei. Daarentegen zijn ze ontzettend lief voor kinderen die ze komen borstelen, voeren en “uitlaten”.

Poncho staat graag in de kale wei omdat ze dan echt kan genieten van haar uitjes naar de groene wei waar ze even mag grazen. De kale wei lijkt soms voor de mensen wat onvriendelijk maar is voor de ezel heel normaal. Die leven in de natuur ook op kale gronden en ze moeten dus echt hun best doen om aan wat eten te komen. Brood is voor onze Poncho dan ook echt uit den boze. Ze wordt daar heel dik van en ook misselijk. Poncho is en blijft een ezel en wil dus wel eens ongeduldig zijn. Pas dus op, ze hapt wel eens omdat ze aandacht wil. Poncho is en blijft een dier en ze doet ook wel eens wat ze niet mag.

Poncho is een Normandische ezel

De volwassen dieren hebben een schofthoogte van 1,10m tot 1,25m hoog. De vacht is bruin tot muisgrijs met een aalstreep en ze hebben geen strepen op de benen. De onderbuik is grijs-wit. De ogen van een ezel staan aan de zijkant van het hoofd. Een ezel kan daardoor bijna helemaal rondom kijken.

Ezels zijn zeer sobere dieren, ze kunnen zich met weinig voedingsstoffen onderhouden. Te veel voer kan een ezel fataal worden. Als een ezel ’s zomers op het weiland staat hoeft hij geen extra voer te hebben. ’s Winters dan eet zij grotendeels stro en hooi. Met hooi moet je opletten dat het niet te eiwitrijk is. Anders wordt de ezel al snel te dik. Als de ezel in de lente en zomer op het weiland loopt kan het zijn dat het weiland te eiwitrijk is. Het is dan verstandig om een gedeelte van het weiland af te zetten. Dan kan de ezel niet zoveel gras eten en wordt hij niet snel te dik.