Joepppiieeee. Baloutje is er……

Joepppiieeee. Baloutje is er…… Suske heeft weer een pleegkalfje en heel fijn gezelschap. Kom je gauw even kijken?

Over Suske de koe
Suske is onze rode Lakenvelder koe. Ze is sinds 2010 op de boerderij en is een echte allemansvriendin. Ze kijkt je met haar grote ogen heel lief aan en vindt het fijn als je haar aait.

Ze staat in de winter in de stal en dan kun je haar goed aaien en voeren. Geef haar geen brood want dan wordt ze daar een beetje misselijk van. Brood is sowieso niet zo goed voor onze dieren. Groente mag ze wel hebben want daar kan ze lekker lang op kauwen. Vraag altijd aan de beheerder wat en of je ze mag voeren.

In de zomer gaat Suske naar buiten en speelt daar dat het een lieve lust is. Ze kan zo af en toe heel hard en lang loeien en loopt dan hard achter de ganzen aan die op dat moment in haar wei lopen. Dan komt ze nog steeds naar je toe maar wordt het wat lastig om haar te aaien. Je mag namelijk niet in de wei komen. Ze vindt de koeienkoekjes heel erg lekker en dan komt ze op een drafje naar je toe en likt met haar lange zwarte tong alles op.

Sinds februari 2014 heeft ze adoptiekinderen: Elk jaar (in januari) krijgen we van een bevriende boer een kalfje. Dat blijft dan tot november. Zo heeft Suske toch ook elk jaar een maatje. We noemen alle kalfjes Balou.

Kenmerken
– Soort: Lakenvelder
– Hoogte: 1,5 meter
– Gewicht: 400 kilo

De kleuraftekening is het belangrijkste raskenmerk. De Lakenvelders danken hun naam eraan. De witte band tussen de voor- en achterpoten over het lijf van de koe is het meest opvallende kenmerk. De rest van het rund is zwart of roodbruin gekleurd.

Een goede Lakenvelder is nieuwsgierig en raakt niet snel in paniek. Het zijn over het algemeen hele rustige koeien. Hierbij dient echter wel vermeld te worden dat het karakter van een dier ook mede bepaald wordt door de opvoeding die het gehad heeft.