Dwerggeitjes

De bonte dwerggeitjes hebben altijd goede zin en staan zomer en winter buiten. Ze spelen, dartelen en komen naar je toe.

Ze eten uit je hand en zijn soms ook een beetje opdringerig. Maar wel heel erg lief. Dwerggeiten leven met velen bij elkaar; het zijn kuddedieren. De jonge geitjes zijn de lievelingetjes van iedereen. Ze willen graag geknuffeld worden. Maar je mag ze niet zelf oppakken. Laat dat aan de mensen van de boerderij over. Het tillen is erg slecht voor haar rug.

Wetenswaardigheden

De vrouwtjes zijn het hele jaar door vruchtbaar, en in het najaar paren ze meestal zodat ze in het voorjaar jongen krijgen. De draagtijd is vijf maanden.

Het voedsel van dwerggeiten bestaat in de zomer vooral uit gras en in de winter uit brokjes en hooi. Gras dat vermengt is met zaad laten ze ook niet staan, evenals boerenkool, wortelen, maïs en brood. Daarnaast drinken ze iedere dag veel water. Brood mogen ze echt niet hebben. Dat is ongezond voor geitjes. Dus geef ze maar wat brokjes, die je bij de beheerder kunt kopen.

Geiten eten op een aparte manier. Omdat ze alleen tanden in hun onderkaak hebben, kunnen ze het gras niet afbijten. Door hun tong tegen de ondertanden te drukken, plukken ze het gras. Vervolgens kauwen ze het even, waarna ze het doorslikken. Nadat ze genoeg gegeten hebben, gaan ze uitgebreid liggen om ten slotte al het voedsel in kleine hoeveelheden op te boeren. De hoeveelheid die opgeboerd is, wordt herkauwt.

Geiten willen er ook graag mooi uitzien en vinden ze het prettig als ze eens geborsteld worden. Hun vacht wordt dan weer mooi en stralend.  Verder moeten de hoefjes bijgehouden worden: als ze te lang zijn moeten ze bijgesneden worden, zodat ze weer recht op de grond staan.

Weet je dat meerdere geiten een naam hebben: Pietje, Sikkie, Sproetje, Lucky, Dora, Yoki & Jet. Kun jij ze ontdekken?