Nubische geiten

We hebben een paar echte Nubische geiten op de boerderij, Keetje, Pimmetje en Bibi. Bibi is de in 2023 geboren dochter van Pimmetje.

Keetje is de grootste en brutaalste van de twee. Ze is zwart met witte vlekjes. Als er wat te eten valt is Keetje nooit te beroerd om de andere schapen en geiten aan de kant te zetten. KEETJE IS OP 20 SEPTEMBER 2023 OVERLEDEN

Pimmetje, met haar bruine vacht, is veel rustiger dan Keetje. Ze is ook wat kleiner. Ze is heel lief. Ze is geboren in maart 2018. Pimmetje is een dochter van Kaatje, die helaas op 8 mei 2020 is overleden.

Beide geiten zijn onthoornd, dat wil zeggen dat ze geen horens meer hebben. Ze huppelen samen met de andere geiten en schapen door de wei. Ze hebben de beschikking over meerdere schuilstallen, waar ze lekker in kunnen slapen of beschutting kunnen vinden tegen regen en wind.

 

Wetenswaardigheden

Wat een Nubische geit herkenbaar maakt, is haar hele houding. Statig en parmantig. Zij is het grootste geitenras ter wereld. Een hoog op de benen staande geit met een sterk skelet dat toch elegantie  weerspiegelt. De kop van een Nubische geit dient een mooi gebogen neusbeen te hebben met lange, brede, hangende oren die tot voorbij de lippen dienen te reiken (minstens twee centimeter er voorbij). Oorlengtes variëren en zij kunnen langer dan dertig centimeter worden. De kop dient hoog (majestueus) te worden gedragen op een lange slanke nek zonder belletjes of baard. De grote donkere ogen moeten het zachtaardige karakter van het oosterse ras weerspiegelen. Doordat de overgang van schoft naar rug soms minder vloeiend lijkt te verlopen kan een onervaren oog dit ten onrechte bekritiseren als een zwakke rug. Ook de lange en steile achterbenen roepen bij sommigen vraagtekens op. Maar het mag heus wel. De beharing dient kort, fijn en glanzend te zijn en alle kleurschakeringen zijn mogelijk en toegestaan. (bron: fokgroep Nubische geiten)