Nubische geiten

We hebben een paar echte Nubische geiten op de boerderij, Keetje en Pimmetje.

Keetje is de grootste van de twee. Ze is zwart met witte vlekjes. Als er wat te eten valt is Keetje nooit te beroerd om de andere schapen en geiten aan de kant te zetten. Pimmetje, met haar bruine vacht, is een dochter van Kaatje, die helaas op 8 mei 2020 is overleden.

Pimmetje is iets schuwer dan onze zeer enthousiaste dwerggeitjes. Ze is ook wat groter, maar zeker zo lief. Ze is geboren in maart 2018 en ze is onthoornd. Dat wil zeggen dat ze geen horens meer heeft. Ze huppelt heel sierlijk door de wei. In de zomer staat ze lekker buiten en van de winter gaat ze ’s avonds naar binnen en mag ze (als het niet regent) overdag lekker buiten de benen strekken. Ze gaat zich al helemaal thuis voelen bij onze andere dieren van de kinderboerderij.

Eigenschappen

Wat een Nubische geit herkenbaar maakt, is haar hele houding. Statig en parmantig. Zij is het grootste geitenras ter wereld. Een hoog op de benen staande geit met een sterk skelet dat toch elegantie  weerspiegelt. De kop van een Nubische geit dient een mooi gebogen neusbeen te hebben met lange, brede, hangende oren die tot voorbij de lippen dienen te reiken (minstens twee centimeter er voorbij). Oorlengtes variëren en zij kunnen langer dan dertig centimeter worden. De kop dient hoog (majestueus) te worden gedragen op een lange slanke nek zonder belletjes of baard. De grote donkere ogen moeten het zachtaardige karakter van het oosterse ras weerspiegelen. Doordat de overgang van schoft naar rug soms minder vloeiend lijkt te verlopen kan een onervaren oog dit ten onrechte bekritiseren als een zwakke rug. Ook de lange en steile achterbenen roepen bij sommigen vraagtekens op. Maar het mag heus wel. De beharing dient kort, fijn en glanzend te zijn en alle kleurschakeringen zijn mogelijk en toegestaan. (bron: fokgroep Nubische geiten)