Jeroen de pauw en zijn familie

We hebben meerdere blauwe pauwen vrij rondlopen over de boerderij.

De pauw is een schuw dier wat veel werk met zichzelf heeft en nauwelijks opkijkt van bezoekers. Ze laten de mensen regelmatig links liggen en gaan lekker hun eigen gang. Het mannetje van de blauwe pauw heeft een grote sleep die hij rechtop kan zetten om indruk te maken. Kijk maar naar de foto bovenin hoe mooi onze pauw is. Ook kan een pauw een schreeuwend en fel geluid maken. Hij “schreeuwt” en dat is het teken dat het de dag erop mooi weer wordt.

Ondanks dat de blauwe pauw vleugels heeft, vliegt hij zelden. ’s Nachts vliegt hij vaak naar de top van een boom om te rusten. Bij ons rust de pauw in de hooimijt. Ze slapen daar lekker rustig en worden door niemand lastig gevallen. Maar over het algemeen vliegt de blauwe pauw als hij zich bedreigt voelt. Meestal scharrelt hij op de grond naar voedsel of ligt hij daar te rusten. Pauwen nemen graag een zandbad om zich te ontdoen van eventueel ongedierte.

Uiterlijk

Het mannetje en het vrouwtje hebben beiden een kroontje op hun kop. Het mannetje heeft een blauw, groen en grijs verenkleed en een grote sleep die uit verlengde staartdekveren bestaat. De sleep kan rechtop gezet worden om indruk te maken en bestaat uit zo’n 150 veren. Het vrouwtje is bruin/grijs van kleur en is kleiner dan het mannetje.