De pauwen

We hebben meerdere blauwe pauwen vrij rondlopen over de boerderij. In de grote buitenvolière zit ook een koppeltje witte pauwen.

Onze pauwen zijn rustige dieren. Ze zijn gewend aan mensen en kijken nauwelijks op van bezoekers. Ze gaan lekker hun eigen gang. Meestal scharrelen ze op de grond naar wat voedsel of liggen lekker te rusten. Pauwen nemen graag een zandbad om zich te ontdoen van eventueel ongedierte.

Onze witte prins Tin-Tin vindt zichzelf minstens net zo mooi als zijn blauwe soortgenoot Jeroen. En helemaal ongelijk heeft hij niet. Het is gewoon een kwestie van smaak: de een houdt van wit, de ander van blauw. Wie vind jij de mooiste pauw?

Het mannetje van de pauw heeft een grote sleep die hij rechtop kan zetten om indruk te maken. Kijk maar naar de foto bovenin hoe mooi onze Tin-Tin en Jeroen zijn.

Ondanks dat pauwen vleugels hebben, vliegen ze zelden. ’s Nachts rusten Jeroen en zijn vrouwtje vaak in de hooimijt of in het torentje van de glijbaan. Ze slapen daar lekker rustig en worden door niemand lastig gevallen.

Wetenswaardigheden

De pauw, en met name de blauwe pauw, is een populaire parkvogel. Dit is vooral te danken aan de prachtige pauwenstaart van de mannetjes. Hiermee pronken ze om een vrouwtje te veroveren.

Een volwassen pauw kan rond de 130 cm groot worden. Hun staart is lang en erg weelderig en kan wel tot 160 cm lang zijn met een prachtig patroon van “ogen”. Het gewicht van mannen ligt tussen de 4-5 kg en van vrouwtjes rond de 4 kg. Pauwen kunnen wel 25 jaar oud worden.

Het mannetje heeft een uitbundig verenkleed, bestaande uit intense kleuren; wit, blauw, groen, goud of zwart. De snavel is grijs en bovenop de kop zit een kleine kroon met veren waarvan de basis wit is. De vrouwtjes zijn veel minder kleurrijk: hun verenkleed is overwegend groenachtig grijs. Ze hebben een onopvallend patroon en hebben geen lange staart. Zij gebruiken deze kleur als camouflage om het nest of de kuikens tegen roofdieren te beschermen. Haar bruine verenkleed, maakt het vrouwtje namelijk minder opvallend als ze op de grond, in haar nest, zit te broeden.

Tijdens de winter vallen de veren van het mannetje af. In de lente groeien en weer nieuwe aan en krijgt het mannetje zijn pracht weer terug. Om deze reden zijn deze vogels een symbool geworden van vernieuwing en gunstige veranderingen, onsterfelijkheid en wedergeboorte. In China wordt de pauw daarom gezien als een teken van vruchtbaarheid en welvaart.