Ot, Aagje en Pluk, onze Kunekune-varkentjes

Onze Kunekune-varkentjes Aagje en Pluk zijn twee onafscheidelijke zusjes. Aagje is het rode varkentje, Pluk is wit met zwarte vlekjes. Ze zijn geboren op 2 februari 2024 en wonen sinds 2 april 2024 op onze boerderij. Daar hebben ze gezelschap van soortgenoot Otje. Die woont al sinds oktober 2015 bij ons. (Sientje, het zusje van Otje, is op 10 februari 2024 – geheel onverwachts – aan een hartstilstand overleden.)

 

Varkens vinden het heerlijk in de modder. Dat doen ze om af te koelen. Varkens kunnen namelijk niet zweten. De modder beschermt ze ook tegen parasieten, teken en luizen.

Wetenswaardigheden

Het Kunekune-varken is een iets groter minivarken afkomstig uit Nieuw Zeeland. Hun naam wordt uitgesproken als ‘koenie koenie’ in het Nederlands en staat voor ‘dik en rond’ in de Maori-taal.

Ze hebben een korte ingedrukte snuit en korte kwastjes (lelletjes) aan de onderkant (ongeveer 4 cm lang), dit is tevens een van de meest opvallende en onderscheidende kenmerken van de Kunekune. Hun poten zijn kort en hun lichaam kort en rond. De kleurenvariatie omvat: zwart, zwart en wit, wit, goudkleurig, bruin getaand en bruin.

Een mannetjesdier kan tot 100 kg wegen, vrouwtjesdieren +/- 50 kg.
Het zijn erg slimme dieren en daarom kun je ze ook van alles leren.