Wolschapen

We hebben meerdere wolschapen op de boerderij.

Alle schapen staan, samen met de geiten en Kameroenschapen, in de grote weide met de mooie ruime stallen.

Het zijn heerlijke knuffelschapen en vinden het geweldig als je in de wei met ze komt aaien en knuffelen. We proberen de jonkies zo tam mogelijk op te voeden, zodat ze luisteren naar hun naam.

Onze schapen mogen geen brood, wel knapperig groen voer en brokjes die je bij de medewerkers kunt kopen.

Wetenswaardigheden

De Ryeland is een hoornloos schaap met witte wol, die het hele lichaam, inclusief buik en benen, bedekt. De wol is van zeer goede kwaliteit. Zowel ooien als rammen hebben een rustig karakter, zijn volgzaam en aanhankelijk. De Ryeland is een heel oud ras, afkomstig uit Herefordshire (Wales). De Ryeland is vooral een wolschaap en wordt in mindere mate voor het vlees gehouden. In Nederland ligt het accent echter meer op het rustige en aanhankelijke karakter en het wollige voorkomen. Door deze combinatie wordt de Ryeland de “Teddybeer” onder de schapen genoemd.

De Longwools zijn wat groter dan de bolletjes wol maar ze zijn zeker zo lief. De Devon & Cornwall Longwool is in Engeland een ‘dubbeldoel-schaap’: als producent van zware vachten is het een uitgesproken wolschaap. Het ras is in Nederland vrij zeldzaam. Het maakt met zijn bijzondere uitstraling en zijn rustige karakter vooral een schaap voor hobbyhouders. Het meest bijzondere van dit ras is ongetwijfeld de wol. Ze produceren per schaap meer wol dan welk Brits schapenras ook: ooien produceren gemiddeld 7 kg per dier, rammen gemiddeld 12 kg per dier. De witte, glanzende wol is van een zware kwaliteit.