Suske de koe

Suske is onze rode Lakenvelder koe. Ze is geboren op 27 januari 2010 en sinds dat jaar op de boerderij. Ze is het lievelingetje van iedereen. Ze kijkt je met haar grote ogen heel lief aan en vindt het fijn als je haar aait. Deze knapperd is met verve de Grande Dame van de kinderboerderij.

In de winter staat Suske in de stal en dan kun je haar goed aaien. In de zomer gaat ze weer naar buiten en speelt daar dat het een lieve lust is. Dan komt ze nog steeds naar je toe maar wordt het wat lastiger om haar te aaien. Je mag namelijk niet in de wei komen.

Ze kan zo af en toe heel hard en lang loeien.

Sinds februari 2014 heeft ze adoptiekinderen: Elk jaar (rond de jaarwisseling) krijgen we van een bevriende boer een kalfje. Dat blijft dan tot november op de boerderij. Zo heeft Suske toch ook elk jaar een maatje.

Kenmerken

Soort: Lakenvelder
Hoogte: 1,5 meter
Gewicht: 400 kilo

De kleuraftekening. Dit is het belangrijkste raskenmerk. De Lakenvelders danken hun naam eraan. De witte band tussen de voor- en achterpoten over het lijf van de koe is het meest opvallende kenmerk. De rest van het rund is zwart of roodbruin gekleurd.

Een goede Lakenvelder is nieuwsgierig en raakt niet snel in paniek. Het zijn over het algemeen hele rustige koeien.